Home Chaga Thusim Aw kahinkho Jan mang hi mai hen lang

Aw kahinkho Jan mang hi mai hen lang

298
0

True Life Story

Story by : MangRose eimi

Mi bang a nop sa kana hi low jih uvin ka neo a pat loi le pai otcha gunset in hinkho kana mang ji in ki phat lam na leh ki son lal na bowseh in hinkho kana mang jing in ahi, ka loi pai te ho school suty ahung pot uva inn lang ahung ji uchu kana tha nom ji in khosung a loile pai ding a hung um ji tan ka hing huthut ji in ahi, ahin la loile pai te ho Lamka lang a school kai ding a ache teng ule thip chet in ham jong ham num jilow in ka in mai uva kot a kon in ka gal dot ji in a che mang kei tokah u ka na ve ji in, lung hel tah in khosung a kigop pidi la um low khosung a lampi hoa ka toi lele ji in ahi.

Eimi ho tulang a hi neo khat economic lang hi hen lang social hihen education lam pang hi jong le ekhang tou jeb tau in ahin lah hiche lai tah chu koi ma anom sa behseh jong aum pon hi bang chun kei ho jong jing an nilhah ann neh ding tiho vel kakhi hol thu u ahi jing vang chun lamka lam a lekha ga sim a hung kile jiji ding chu ahi thei pon ahim him a ema cha jong kana gel doh pon ahi, ahin lah ka pa len in hitia kaloi te lamk lam a lekha sim ho ahung pot uva ka um chan ho chuleh ache kon uva aum chan ho chu ana he suh kei in guh thim in nikhat chu amit lhi ana long nilhum kei in ahi, ka khankho ding ho agel ji in chuleh kahinkho man dan agel in hitia hinkho ka man vang chu ana pu na lheh in ahi, nilhah khat ka palen te in a kaga kho lai len nau va ka nule ka pa chuleh ka pa len le kanu len aki hou uvin ei ema cha ka hetlow jih chun kaki moh chipchip in ka emut ahung soh in kanule kapa kom a kaga che in ka nu phei chung a ka ga kipom sah le Kapa len in hung o boi ken na pom ing nge ati in ka da leh nang na khovei leh lamka lang a school na kai d tai ati chun, kei jong kaki pah valval in ka emut jong asuh tapoi, kanule kapa mel ka vet le alung lhei hon dandan chu tunin ka mit lha in ahung lang in ka gel jongle ka nuh abing ji het e.

Kei la kanule kapa hahsat lam hephah low a Lamka lang school kai ding bow kana gel a kana kipa chuo ka gelgel leh tuni a Income taxes officer kamu nia kaki pa sang chun gil kana sa nalai in ahi. Kanule ka pa in jong atou uvin aki how kah uvin kei ka pot doh in ka mu jowse kom a kei lamka lang a school kakai ditai kGa ti peh suh kei le.. koiman la holeh la eina tipeh lou chom khat jou in kanu le kapan eihinkou in, inn lam a kaki le tau ve jing kho vah kal chu kangah lal lheh in kei chu jaan jong emu thei low in kah lahlah le ka hung khah ji in jing kab ditam tia window lam kagah vet ji leh kho la ana vah himhim nai jilow ka thah emut ji in hitia chu vel ni kana bol in ajing jing kah in kho kana he tapon ahin lah kanule kapa aki ma tho in ann neh ding jouse ana sem hon in kanun kei ei hung thou doh in ann neh low in kaki chuti got in kaki gut vang chun ka shongkhol 3 leh half pants ka ni in christmass a eina choh pih leh ka toka chol 2 bow chu toh kaki got in plastic a ka chon in kahin kigut gut le ka tha num jih chun ann neh low a che ding kana gel le kanu chun ann neh ding in ei joljol jing in ahi.

Chuphat chun ka thei chim in kaga ki neh doh in ka neh chaichai uvin ka hung suh tau ve Lamka lam jon ding in vangse leingam lholha kiti chu ahung um kit tan ka den che ni ka che suh uchun ka nu dysentery ahung hikit tan dist. Hospital a ka lhung kit uvin ka sum puh jowseu aki chai kittai. Ka nu apa te inn a um ding in ka um tau in ahi. Che jou jou chun ka pute inn a ka hung um ule ka pute jong mi bang a nom sah ahideh kit pon ahah ngai je aw… ka pu pa kanu upa chu la akhoh dan2 chu thilha pu gin a ka gin jing in ahung hitan ahi. Ahin lah tulang hi ka gel gel le ama jih aka hung mitsuo a milah a hung ki tung doh kahi kKi het in kaki pah t ngai e..

Kanule kapa thinglhang lang a akal tou pai hon tan.., kanu in Boi, hilai a hi lekha hoi diu a nan sim ding na pute ho thu thu na man ding naki phoh sah low hiel ding hichuo ati chu kaki mel chih in ahinlah kanule kala ache nung chun ka kap in ei dalhah dan in ka gel in ka jan mang kisan a jong ka mang mat in k lunghel in kajaan ka ji in ahi. Ka pupan jong ei phoh ji in thinglhang gam a kona hung khanglen kahi jih chun umchan khan chan vang chu ana kihe low beh ahivang a misei ngaitah ka na hi jih chun kapu pan eina ngai lu lheh nan ahi. Suty teng leh ka loi kapai te toh gari a ka hung tou uva ka hung kilhom bom ji hou chu anup ta ngei ji e aww… en la sum ki nei jilow inn ka lhun teng ule sum ei na to than pen2 chun kanule kapa kom a aki lah ji u ahi e…

Hitia hinkho ka hin man vang uchun Pathen aphat chan ana kiki bel thei in hijih chun kipa na hinkho ana ki nei thei in ahi koi ma cha chung a kiki ngai thei lw ahi jih chun….

Lekha kahin simsim in hitia hah sa pum pum a lekha kahin sim jing lai in B.A graduates thei ding in ka hung um tan graduation days ka college uva eiman pih uchun nule pa jong kikou tei a ngai in kanule ka pa kana vet le app bitbet mite muset thei tah in hinkho aman hon kew hilow in ki von na hon jong chu alui a lui thei ahitan ahin lah acha kei eiki nep pi na hon chu atang pon aki pah hon dan2 chu ajing a graduations program.

A che di aban ka college kai na ho mu ding aban le ka jilkung ho mu ding chu aki pah hon valval in ahi ahin lah kei vang chu kanu le kapan eina chom na hon kana hai mil in ama ni toh kilhon ding chu kana jahchah kha tan ahi ama ni khel a kapu kaum na te chapa chutoh che ding ka gel tan kanu kom a ka sei le Boi, kei leh na pa che a ding a kihung a thanom tah a toh ding tham ding dalhah akihung a ipi bol a em.?

An tichun kana thupha teitei in ahipoi nu… tin kanu jong kapa kom a aga sei le kapa jong amai angui deh jing in ahi ahin lah kei acha dei tah kana hi jih chun ada thei hon pon kapu pa kom a chu asei hon leh nang toh ga che tan ati leh kapu chu alung hang in eihung phoh in hichun kei ho nucha pacha thum chu ka che tau in ahi. Kaloi ka pai te nu le pa tr ka vet le kei chu kana jahcha kha in ahimhim a jong golhang hinkho mang pan akihitah jih chun nungh ena hel a anum low ho toh edei chat thim2 ho masang a che teni toh gaki lhon vang chu ahah sa thow e aww hahahaha….

Ka graduate chai chai in kei jong ssc banking ti ho ka gah apply le le leh kei jong Pathen lngset in Ssc a kon in income tax kan ki mu in Pathen lngsetin gam dang a ka hung um kal kum 6 leh 7 ahung hitan ka nule ka pa jong ana genthei hon jih in a hen tah2 dan in aki mu tan ahinlah nup tah a hinkho aman hon di ka dei jih in avet nom2 na hon a ka pui in a tha nop2 hon na ding ka bol peh in aki pa hon jongle amitlhi in adonbut hon in a alhaset na hon jong ahai mil deh hon poi ahinlah Ka pen na kho kan dalhah uva Bangaluru a ka hung um jow akum 7 na in x.mass mang in ka che in ahile ka pien na ka na seilet na vangkho chuo lunghel aum ta ngei e ka loi ka pai te jong aji nei ana um sow2 tau in inn jong ana tam jeb tan khosung chu ana ul lheh tan kei jong kaki pa man in X.mass leh New year a neh ding Bong khat leh Vohcha khat ka cho in kanu leh kapa min in x.mass,  nup tah in ka mang uvin ka loi ngai tah Lenpu jong cha khat ana nei tan ama jong khosung a Houbung secy.

Ana pu in kaki pa pi lheh in khat vei leh Bangalore a hung vah ding in kaki tem hon in kei ho jong Newyear kichai jow jow in mou lop ding khat le ni ho ka jau uvin ka kile tau in ahi…

Ka hinkhosung a kamil thei low ding ho chu ahileh

1. Kaneolai a dap ka sah lai tah jaan a ka jun ahung soh in kapot doh in ahi leh Pon jong bora ho pow kana ki sil u ka gel in tu in Pathrn lngset in blanket jong aman lhom pen in 5000 man kaki sil leh kakipah val in Pathen in eina ma pui na ho jowse kipa in ka dim in ahi ka gel doh ji teng le mitlhi pum in ka lhong ji e

2. Ka pa housa pu toh khosung a school hung ho jouse ana ki juh doh in hiche jih a housapu toh akinah a alhaset in.

Ka kho a konn in ki pot doh in atia kapa suh na di he low a ana moh chenchen a tua tuchung X.mass mang a ka chew leh Housa te jong a innchen jong ana kikhel low Housa pun kapa kon a ngaidam athum hon a aki kol tu hon chu lungset um kasa in ahi..

3. An neh ding jong neilow a kanu ana dam mo lai tah a Ka loipa Lenpu in ka u le kapa ana ki thopi jong keikom a anasei doh low vang in khonung in ka ja thou thou in ka hai theipoi…

Che ho chung a ki hil na chu ahileh

1. Genthei ethoh chan a e lolhin na ding hi anai cheh cheh e.

2. Siel chaga le nao chaga nikhat le aki le doh teitei e. Hijih chun hahasat na ho hi thuh tei tei ding jam doh lou ding ahi.

3. Thilpha bol jing hi apha e aki mang dehpoi.

Kei jong ka service kum 8 lhing di hitan kei jong jinei ding in ka inkoten ei nono jing uvin kei la kana lungset jouse la ki jinei

or ana kul gam ta tua hi la

Lung guh kana gel jing Pastor te chanu Thethem bou lung in aum tai Lekha B.A sim lai ahi jih in an chaichai leh ki cheng peipei ding in cha khat vei kanom tau e che a ding in jong che story ana sim jowse liem na hiu ve heheehe……

Thusim hi anom lheh e nati le anoiya “LIKE” button khu meh in writer ho na support nau vin, chule seinom nanei le anoiya comments nahin bolthei u ahi.

Thusimbu Machal jing thei na ding a pan lanom ho kipah tah in lem ahijing in ahi anoiya button “Click Here” khu meh utin details anasim ute.

Previous articleHINKHO KIKHEL-I
Next articleKHENKON KILUNGSET HI ANAI KEI LAIGIL AH, KHENDING KON LUNGSET NAHI AW ITI DEH HINTEM?